Let op! Deze website is nog in ontwikkeling. Je kunt nu nog terecht op https://www.degraafschapdierenartsen.nl/ 

Gynaecologie

Paardenkliniek De Graafschap Dierenartsen is gespecialiseerd in de gynaecologie bij het paard

Paardenkliniek De Graafschap Dierenartsen is gespecialiseerd in de gynaecologie bij het paard. Europees voortplantingsspecialist Karin Hendriks en erkend paardendierenarts Jeroen Smak verzorgen de fertiliteitbegeleiding en het drachtigheidsonderzoek. Regelmatig voeren zij met succes embryotransplantaties uit. Heeft u vragen omtrent uw hoogdrachtige merrie? Neem dan gerust contact met ons op, wij geven u graag advies. Heeft uw merrie fertiliteitsproblemen, dan bent u bij ons aan het goede adres om haar drachtig te krijgen. Ook voor het endoscopisch verwijderen van baarmoedercystes en andere gynaecologische operaties kunt u terecht op onze paardenkliniek.

  • Fertiliteitbegeleiding en drachtigheidsonderzoek
  • Embryotransplantatie
  • Advies en begeleiding van hoogdrachtige merries
  • Fertiliteitsproblemen
  • Endoscopisch verwijderen van baarmoedercystes bij merries
  • Gynaecologische operaties

Fertiliteitbegeleiding en drachtigheidsonderzoek

Fertiliteitbegeleiding en drachtigheidsonderzoek

Paardenkliniek De Graafschap Dierenartsen is naast een goed uitgeruste eerste- en tweedelijns paardenpraktijk, ook een gecertificeerd inseminatiestation. Er is gedurende het dekseizoen (1 maart tot 1 september) dagelijks OP AFSPRAAK, een fertiliteitbegeleidingsspreekuur, van 8:30 tot 9:00 uur en van 16:30 tot 17:00 uur mogelijk. U dient hiervoor een afspraak te maken via tel. 0575 - 587 870.

Het fertiliteitsonderzoek helpt bij het vaststellen van het juiste inseminatiemoment

Het fertiliteitonderzoek bestaat uit een uitwendig en inwendig onderzoek van het geslachtsapparaat. Het rectaal opvoelen en echografisch onderzoek van het geslachtsapparaat zijn onderdelen van het inwendig onderzoek en geven informatie over de kwaliteit van onder andere de baarmoeder en eierstokken. Daarnaast helpt het fertiliteitonderzoek bij het vaststellen van het juiste inseminatiemoment. Het juiste inseminatiemoment wordt bepaald door het type sperma dat voor inseminatie gebruikt wordt; vers sperma, gekoeld sperma of diepvriessperma. Tegenwoordig worden er steeds meer merries geïnsemineerd met diepvriessperma, low-dose. Low-dose houdt in; insemineren met een lage dosis, 1 of 2 rietjes, diep in de baarmoeder. Dit wordt gedaan met behulp van een lange flexibele pipet die dicht bij de eileider komt. Aangezien het ontdooide diepvriessperma een kortere levensduur heeft en kwetsbaarder is, worden de merries frequenter onderzocht om dichtbij de eisprong te kunnen insemineren en vindt de begeleiding enkel op de kliniek plaats. Uw merrie te insemineren met vers of gekoeld sperma, kan ook bij u aan huis begeleid worden, mits u in bezit bent van een geschikte opvoelbox.

Embryotransplantatie

Embryotransplantatie

Embryotransplantatie is een goede optie wanneer uw merrie in de sport wordt uitgebracht. Of als ze om een andere reden, bijvoorbeeld vanwege anatomische afwijkingen, geen veulens kan voldragen. Ook wanneer binnen korte tijd meerdere veulens van één merrie gewenst zijn, is embryotransplantatie een goede optie.

Embryotransplantatie is een techniek waarbij uw merrie fertiliteitbegeleiding ondergaat en vervolgens op dag 7-8 na eisprong het embryo uit de baarmoeder gespoeld wordt. In ons Gecertificeerd Embryotransplantatie laboratorium wordt het embryo beoordeeld, gewassen en gereed gemaakt voor transplantatie. Afhankelijk van uw wens vindt transplantatie direct plaats in een door u geleverde ontvangstermerrie, of het embryo wordt opgestuurd naar een embryotransplantatiekliniek. De ontvangstermerrie voldraagt het veulen en uw merrie kan na de embryospoeling weer ingezet worden in de sport of opnieuw begeleid worden voor een volgende transplantatie.

Voor deskundige begeleiding van donor en eventueel ontvangster(s) kunt u terecht op onze kliniek, waar de paarden ook gehuisvest kunnen worden. Of in overleg op één van de hengstenstations in de regio. De vele embryo veulens die wij inmiddels geboren hebben zien worden, leveren het bewijs voor het succes van ons programma waar kwaliteit, geduld en nauwkeurigheid voorop staan. Neem voor meer informatie gerust contact met ons op!

Advies en begeleiding van hoogdrachtige merries

Advies en begeleiding van hoogdrachtige merries

Het komt voor dat de merrie tijdens de dracht ziek wordt en/of men maakt zich zorgen om de ongeboren vrucht. Door de toepassing van echografie, inwendig en uitwendig, zijn wij in staat om de ongeboren vrucht te evalueren. Hierdoor kunnen eventuele problemen vroegtijdig vastgesteld worden en kan hopelijk een therapie gestart worden om de dracht succesvol te laten verlopen.

Tevens kunt u bij ons een verloskoffer bestellen met alle benodigdheden die nodig zijn rondom de geboorte van het veulen.

Een uitgebalanceerd dieet is van groot belang voor merrie en veulen. Specifieke voeding, verkrijgbaar via uw dierenarts, voldoet aan de verhoogde behoefte aan eiwit, koper, vitamine E en selenium gedurende dracht en lactatie. Dit is de basis voor een optimale groei van het veulen, een goede biestvoorziening en voldoende melkproductie. Door deze voeding te combineren met een voldoende hoeveelheid ruwvoer is de kans op darmklachten kleiner en helpt u problemen rond het spenen, bijvoorbeeld maagzweren te voorkomen. Neem contact met ons op voor een passend rantsoen-advies voor uw merrie en veulen!

Fertiliteitsproblemen

Fertiliteitsproblemen

Wanneer u van plan bent een fokmerrie te kopen, is het raadzaam de merrie te laten onderzoeken op eventuele afwijkingen

Wanneer u op het punt staat een fokmerrie aan te kopen is het raadzaam de merrie te laten onderzoeken. Naast een beoordeling van de uitwendige vorm van het geslachtsapparaat worden door middel van echografisch onderzoek de baarmoeder en de eierstokken beoordeeld op aanwezigheid van eventuele afwijkingen.

Bij fertiliteitsproblemen kunnen aanvullende onderzoeken zoals een slijmmonster van de baarmoederinhoud, een biopt van de baarmoederwand of endoscopie van de baarmoeder worden uitgevoerd. Van het slijmmonster kan in ons laboratorium direct een bacteriologisch onderzoek worden ingezet en een uitstrijkje worden beoordeeld. Bij bacteriegroei wordt een gevoeligheidsbepaling gedaan, waardoor de veroorzakende bacterie gericht aangepakt kan worden. Weefselonderzoek van de baarmoederwand middels een biopt kan aanvullende informatie leveren met betrekking tot chronische ontstekingen en de mate waarin een merrie in staat is een dracht te voldragen.

Endoscopisch verwijderen van baarmoedercystes bij merries

Endoscopisch verwijderen van baarmoedercystes bij merries

Merries, meestal oudere, kunnen cystes in de baarmoeder hebben. Cystes kunnen de herkenning van een embryo door het baarmoederslijmvlies belemmeren, maar ook kunnen ze makkelijk verward worden met een dracht bij echografisch onderzoek.

Het is bij Paardenkliniek De Graafschap Dierenartsen mogelijk om baarmoedercysten weg te laten halen via endoscopie. Met behulp van een scoop (de optiek) wordt er in de baarmoeder van de merrie gekeken. Het slijmvlies zal hierbij geïnspecteerd worden, net als de ingang van de eileiders in de baarmoederhoornen. Door gebruik te maken van speciale apparatuur kunnen cysten verwijderd worden. Deze methode is snel en veilig door het goede zicht in de baarmoeder en veroorzaakt geringe beschadiging van het baarmoederslijmvlies welke snel na de ingreep zal herstellen.

De herfst, winter en vroege voorjaar zijn periodes die het meest geschikt zijn om deze ingreep uit te voeren. In het voorjaar kan uw merrie dan weer gedekt worden en de kans dat uw merrie drachtig wordt en blijft is door deze behandeling vergroot. Indien u vragen heeft over deze behandeling kan u altijd contact met ons opnemen.

Gynaecologische operaties

Gynaecologische operaties

Merries, waarvan de vulvalippen niet mooi op elkaar aansluiten, kunnen lucht aanzuigen. Dit kan een belemmering zijn om drachtig te worden. Bij deze merries kan de vulva chirurgisch gedeeltelijk worden dichtgezet middels een Caslickoperatie. Soms is een uitgebreidere Benesch operatie nodig om besmetting van de vagina met mest te voorkomen.

Andere gynaecologische operaties die wij uitvoeren, zijn: verwijderen van eierstoktumoren, herstel van een draaiing van de baarmoeder tijdens de dracht (torsio uteri) en herstel van rectovaginaal fistels en cloaca’s.

De geboorte van een veulen

De geboorte van een veulen
Terug naar specialisaties