Pup
Een nieuwe huisgenoot
Eindelijk is het zover, u mag uw nieuwe huisgenoot ophalen! Maar dan? Een bijzonder mooie maar ook een intensieve periode zal volgen. Het jonge diertje moet immers nog van alles leren. Aan de riem lopen, zindelijk worden en omgaan met verschillende situaties. Daarnaast zal uw pup zich ook lichamelijk ontwikkelen.
Zijn eerste uitstapje
Om te kijken of uw nieuwe huisgenoot gezond is, kunt u terecht bij uw dierenarts. Hoe is zijn of haar conditie? Klinken het hartje en de longen goed? Zijn de testikels al ingedaald? Zijn de tandjes doorgekomen? De dierenarts kijkt tijdens deze eerste gezondheidscontrole naar allerlei zaken welke belangrijk zijn voor de ontwikkeling van uw pup.
De eerste gezondsheidscontrole is tevens een goed moment om uw dierenarts te vragen om deskundig advies. Wij beantwoorden graag uw vragen.
Vaccinatie
U bent als mens al op jonge leeftijd gevaccineerd tegen allerlei gevaarlijke ziekten. Ook bij honden zijn er een aantal besmettelijke ziekten die een gevaar voor uw pup vormen zoals; Ziekte van Weil, Parvo en Hondenziekte. Tijdens de eerste levensweken wordt uw pup beschermd door antistoffen van zijn of haar moeder. Daarna kan uw pup tegen deze ziektes beschermd worden door vaccinaties. Wij adviseren uw dier op 6, 9 en 12 weken te laten vaccineren.
Meer informatie over vaccineren, kunt u hier vinden.
Puppybegeleiding en junior check-up
In het eerste jaar verandert er veel in het leven van uw pup. Onze assistentes zijn paraveterinair gediplomeerd en bieden u graag een helpende hand om de ontwikkeling van uw pup zo goed mogelijk te laten verlopen. Elke groeifase van de pup kent zijn eigen vragen. Als de pup nog klein en teer is, heeft u misschien vragen over het chippen van uw dier en over bestrijden van wormen en vlooien. Uw huisgenoot maakt tijdens de puppybegeleiding op een speelse manier kennis met de praktijk en went aan vreemde handen. Onze assistentes kijken onder andere naar het wisselen van het gebit, groei en conditie, vachtverzorging, voeding en parasieten. Wilt u ook regelmatig uw huisgenootje na laten kijken? Neem dan telefonisch contact met ons op.
Mocht u geen gebruik willen maken van de puppybegeleiding, maar wilt u tussendoor wel uw pup laten checken? Ook dat kan! Rond de leeftijd van 6-7 maanden is het wisselen bij pups normaal gesproken (bijna) voltooid en zijn de botten dermate ver ontwikkeld dat ze gecontroleerd kunnen worden op afwijkingen. Eventuele problemen zijn deze in dit stadium vaak nog prima te corrigeren. Hiervoor bent u welkom bij de assistente, op afspraak, voor de junior check-up.
Jong geleerd is oud gedaan
Meer weten over communicatie en gedrag bij honden? Bekijk eens hondengedragstherapie LEF! Gedragingen bij pups zijn vaak zeer vertederend. Als de pup bromt tegen de krantenjongen of postbode is dat misschien een grappig gezicht. ‘Kijk, hij is nu al waaks’. En de pup krijgt een extra knuffel of aai. De pup leert in deze tijd heel gemakkelijk allerlei dingen aan, die later helemaal niet zo prettig blijken te zijn. Als het gedrag ook nog iets positiefs oplevert, zal hij het ook nog vaker gaan herhalen. Van groot belang dus om vanaf het eerste moment duidelijk te zijn wat u van de hond verlangt en hierover afspraken te maken binnen het hele gezin. Meer weten over communicatie en gedrag bij honden? Onze kynologisch gedragstherapeuten Miriam Kafoe en Edith Voortman van hondengedragstherapie LEF! hebben voor u belangrijke informatie over de opvoeding van uw jonge hond op een rij gezet.
Gebit
Net als bij mensen hebben pups in eerste instantie een melkgebit. Vanaf drie maanden leeftijd wisselen de snijtandjes. Daarna wordt het hele gebit vervangen door blijvende kiezen. Bij het wisselen van het melkgebit naar het blijvende gebit kunnen problemen optreden.
Het meest voorkomende probleem zijn persisterende melktanden, oftewel te lang aanwezig blijvende melktanden. Daarnaast krijgen honden gemakkelijk last van tandplak en tandsteen, door het gebit te verzorgen kunt u dit voorkomen. Tandenpoetsen is de beste methode voor gebitsverzorging. Tevens zijn ondersteunende verzorgingsproducten verkrijgbaar.
Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden voor uw pup of naar een gratis poetsinstructie. Totdat het gebit gewisseld is, kunt u de pup er al aan laten wennen dat u regelmatig, voorzichtig in de bek kijkt. Voorzichtig, want uw pup kan last hebben van de gebitswisseling, waardoor het een negatieve associatie krijgt bij het 'tandjes kijken'.
Jonge honden hebben de behoefte om overal op te kauwen, met name in de periode waarin de gebitswisseling plaats vindt. Een verantwoorde kluif of speeltje voor een pup/jonge hond is in ieder geval niet te hard. De pulpaholte is nog erg ruim en de wortelpunt is nog niet gevormd. Wanneer er te veel kracht op het element wordt uitgevoerd (door bijvoorbeeld op een hard bot te kauwen), bestaat de kans op beschadigen van het gebitselement. Deze kan hierdoor breken.
Ontwormen
Pups raken al op hele jonge leeftijd met spoelwormen besmet via de placenta en de moedermelk. Spoelwormen brengen niet alleen schade aan bij uw pup, maar vormen ook een risico voor uw omgeving. Spoelwormen zijn namelijk besmettelijk voor de mens en kunnen gezondheidsproblemen geven, met name bij jonge kinderen.
Worminfecties zijn bij pups te behandelen met een ontwormmiddel. Herhaaldelijke behandeling is nodig voor optimale bescherming van uw pup en u zelf. Voor een optimale bescherming adviseren wij uw pup te ontwormen op een leeftijd van 2, 4 ,6 ,8 ,12 ,16 en 24 weken.
Voor meer informatie over wormen klik hier.
Vlooien en teken
Dit zijn bijzonder vervelende parasieten, zowel voor uw pup als voor u. Vlooien zorgen niet alleen dat uw hond last heeft van jeuk, maar kunnen ook lintworminfecties overdragen en bloedarmoede veroorzaken.
Teken zijn de overdragers van de Ziekte van Lyme bij zowel dier als mens. Ook Babesiosis (tekenkoorts) wordt overgedragen bij honden door teken en kunnen zelfs de dood tot gevolg hebben! Gelukkig zijn niet alle teken schadelijk, maar het moge duidelijk zijn dat uw hond geen risico moet lopen. Vlooien en teken kunt u bestrijden én voorkomen. Voor een behandelplan en voor informatie over de nieuwste parasietenmiddelen, bent u altijd welkom bij ons.
Voeding
De Graafschap Dierenartsen stemt voeding af op de groei van uw pup. Een Chihuahua stelt immers andere eisen aan de voeding dan een Duitse Dog.
Voeding moet voldoende energie en voedingsstoffen aanleveren voor de energieke puppy’s. Een Chihuahua is echter veel sneller uitgegroeid dan een Duitse Dog en stelt dan ook andere eisen aan de voeding. Een goede evenwichtige voeding biedt alles wat een pup nodig heeft, speciaal afgestemd op de groei. Voeding bestaat uit verschillende voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten en koolhydraten. Deze voedingsstoffen leveren energie en vormen bouwstenen voor onder andere spieren, botten, huid en vacht. Diverse mineralen en vitaminen uit de voeding hebben ook ieder een specifieke en essentiële functie. Een voeding van hoge kwaliteit zorgt ervoor dat uw hond wordt voorzien in alle voedingsstoffen die hij of zij nodig heeft om gezond te blijven. Bij onze paraveterinair assistenten kunt u terecht voor een gericht voedingsadvies. Tijdens de puppybegeleiding houdt de assistent het gewicht van uw pup goed in de gaten, waardoor de hoeveelheid voeding op uw dier afgestemd kan worden. De Graafschap Dierenartsen heeft een grote diversiteit aan voeding in huis.
Zorgverzekering
Ondanks uw goede zorgen, kan het zijn dat uw hond plotseling ziek wordt. Zelf bent u verzekerd tegen ziektekosten. Ook voor uw hond is dit mogelijk. Door het afsluiten van een zorgverzekering, worden de kosten ten gevolge van een aandoening of ongeval bij uw hond door de verzekeringsmaatschappij vergoed. Net als bij mensen is de vergoeding afhankelijk van het door u gekozen zorgpakket. Er zijn diverse verzekeraars met diverse pakketten en aanvullende verzekeringen.
Volwassen hond
Uw hond volwassen!
De puberteit van de hond speelt zich af rond de 6 tot 9 maanden. Net als bij mensen spelen hormonen hierbij een rol. De teef zal rond deze leeftijd voor het eerst loops worden en de reu gaat markeren. Uw dier wordt seksueel volwassen. Het moment waarop een hond werkelijk lichamelijk en geestelijk volwassen is, is per hond verschillend. De ene hond is eerder uitgegroeid dan de ander. Er zijn wel meer dan 300 hondenrassen, met ieder hun eigen kenmerken in grootte, beharing en karakter. Maar of uw hond nu groot of klein is, hij komt op een leeftijd waarbij het leven een groot avontuur is: spelen, werken en met het baasje er op uit!
Een pup vraagt misschien veel tijd en verzorging, een volwassen hond zeker net zoveel!
Lichaamsbeweging en voldoende geestelijke uitdaging zijn belangrijk. Wordt hieraan voldoende tegemoet gekomen dan zal uw hond in huis rustig zijn. Bij verzorging van een volwassen hond kunt u ook denken aan:
- Vaccinatie
- Gebit
- Vachtverzorging
- Parasietenbestrijding
- Voeding
- Opvoeding
- Castratie & sterilisatie
Vaccinatie
U kunt uw hond tegen diverse besmettelijke ziekten laten vaccineren. Een van de ziektes waartegen u kunt laten vaccineren is de Ziekte van Weil. De diagnose Ziekte van Weil stelt de dierenarts helaas jaarlijks nog in de praktijk, met vaak een verkeerde afloop. De beschermingsduur van een vaccinatie tegen de Ziekte van Weil is een jaar. Voor een blijvende bescherming is het dan ook nodig om uw dier jaarlijks te laten vaccineren. De beschermingsduur kan voor een andere besmettelijke ziekte weer anders zijn. De beschermingsduur van een vaccinatie tegen bijvoorbeeld Rabies (hondsdolheid) is drie jaar.
Gebit
Het gebit van een volwassen hond bestaat uit 42 elementen (tanden en kiezen). Deze kunt u het best verzorgen, door met enige regelmaat het gebit van uw hond te poetsen. Wanneer u poetst verwijdert u het tandplak, waardoor gebitsproblemen als tandsteen en tandvleesontstekingen niet kunnen ontstaan. Daarnaast voorkomt u dat uw hond uit de bek gaat stinken. Is poetsen echt niet mogelijk? Dan zijn er ook alternatieven om het gebit schoon te houden. Voor tips over het poetsen of meer informatie over gebitsverzorgende producten, kunt u terecht bij onze paraveterinair assistenten.
Heeft uw hond reeds gebitsproblemen? Dan zal het gebit eerst door een dierenarts schoongemaakt en behandeld moeten worden. Het team tandheelkunde van De Graafschap Dierenartsen zal zorgen dat het gebit van uw hond weer mooi schoon en fris wordt en zal u tevens tips en adviezen geven om het gebit schoon te kunnen houden.
Parasietenbestrijding
Groeivertraging, onrust, slechte en doffe vacht; parasieten hebben enorme impact op de gezondheid van uw hond. Daarnaast kunnen ze levensgevaarlijke ziekten overbrengen. Een bekend voorbeeld hiervan is de Ziekte van Lyme welke overgebracht wordt door teken. Er zijn veel verschillende parasieten. Sommigen leven in de gastheer (bijv. wormen en giardia), andere er boven op (bijv. vlooien en teken).
Naast vervelende effecten op het dier, bestaan er ook parasieten (zoals spoelwormen) die overgaan van dier op mens en vervolgens bij de mens schade aanrichten. Om uw hond en uw gezin te beschermen tegen parasieten is goede parasietenbestrijding belangrijk.
Voeding
Overgewicht, hart en vaatziekten en diabetes zijn voorbeelden van ziekten die nauw gerelateerd zijn aan voeding. Goede voeding voor uw hond is de sleutel tot verhoging van de gezondheid, prestatie, levensduur en de preventie van ziekten. De keuze van een voeding voor de hond is onder andere afhankelijk van ras, activiteiten en omgeving. Voeding bestaat uit verschillende voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten en koolhydraten. Deze voedingsstoffen leveren energie en vormen bouwstenen voor onder andere spieren, botten, huid en vacht. Diverse mineralen en vitaminen uit de voeding hebben ook ieder een specifieke en essentiële functie. Een voeding van hoge kwaliteit zorgt ervoor dat uw hond wordt voorzien in alle voedingsstoffen die hij of zij nodig heeft om fit en gezond te blijven.
Hoeveel voer mag ik mijn hond geven?
Een veel gehoorde vraag aan de balie. Op de verpakking staan voerhoeveelheden aangegeven. Echter, dit zijn slechts richtlijnen. De dagelijkse energiebehoefte kan aanzienlijk verschillen. Ras en activiteit spelen hierin een belangrijke rol. Daarnaast heeft een hond na sterilisatie en castratie minder calorieën per dag nodig. Weeg regelmatig uw hond om het gewicht goed in de gaten te kunnen houden. U kunt hiervoor terecht op onze locaties.
Wanneer is mijn hond te zwaar?
Bij overgewicht zijn de ribben niet of moeilijk voelbaar en is de taille verdwenen. Loopt uw hond moeilijk? Is hij of zij lui of heeft ademhalingsproblemen? Dan kan dit komen door overgewicht. Uiteindelijk kan overgewicht weer leiden tot problemen als: verminderde afweer bij infecties, gewrichtsproblemen, hart- en vaatziektes of suikerziekte. Om uw huisgenoot af te laten vallen, kan de assistent een afvalprogramma voor uw dier opstellen, waarbij uw dier verantwoord afvalt. De paraveterinair assistent controleert regelmatig het gewicht van uw dier en stuurt daar waar nodig de hoeveelheid voeding bij. Voor vrijblijvend advies en tips kunt u altijd langskomen op een van onze locaties.
Vachtverzorging
Door selectie van de mens zijn veel verschillende vachttypes ontstaan en niet allemaal even natuurlijk. Honden met lange haren vereisen veel verzorging om klitvorming tegen te gaan. Honden met ruwhaar moeten met de hand geplukt worden. Het ene vachttype moet dan ook frequenter en intensiever worden verzorgd dan het andere. Eén ding hebben de honden met een vacht gemeen; ze verharen. De een verliest af en toe een dode haar, de andere kent een periode van zeer intensieve verharing die rui wordt genoemd. Elk vachttype vraagt om andere materialen en methodes van kammen/borstelen. Voor meer informatie en praktische tips hierover kunt u terecht bij onze assistenten.
Pup af, en nu?
Ook volwassen honden en oudere honden zijn in staat om nog veel te leren. Een hond werkt van nature graag voor zijn baas en beleeft aan een spel ook veel plezier. Daarnaast zijn er verschillende sporten, waaraan u en uw volwassen hond veel plezier kunnen beleven.
We gaan het anders doen
U had van alles in gedachten toen uw hond nog puppy was. Nu moppert u misschien wat vaak omdat de hond niet is zoals u eigenlijk had verwacht? Misschien laat uw hond zelfs gedrag zien wat voor u echt ongewenst is en heeft u al verschillende manieren geprobeerd om dit gedrag af te leren. Wilt u eens overleggen met iemand die veel weet over gedrag en leervormen bij honden? Dan kunt u contact opnemen met onze gedragstherapeut Edith Voortman. Zij kan u bijstaan met advies en met u meekijken naar hoe u het gedrag kunt ombuigen.
Wel of niet steriliseren/castreren?
Door het steriliseren of castreren van uw dier zorgt u er in eerste instantie voor dat uw hond zich niet kan voortplanten. Daarnaast zijn er diverse voor- en nadelen aan castratie en sterilisatie. Wij hebben deze voor- en nadelen voor u op een rij gezet.
Het is verstandig om al vroegtijdig na te denken of u uw dier wel of niet wilt laten steriliseren. Bent u er nog niet over uit en wilt u deskundig advies? Dan kunt u telefonisch contact opnemen of langskomen op een van onze locaties.
Oudere hond
Uw hond wordt senior
Uw hond begint wat grijs te worden om zijn snoet en is misschien wat minder actief dan vroeger. Hij wordt oud, maar wanneer is een hond oud ofwel senior? Vaak wordt gesteld dat een hondenjaar gelijk staat aan zeven mensenjaren, echter dit verschilt per ras of grootte. Gemiddeld ligt de leeftijd waarop uw hond senior wordt rond zijn 7e levensjaar. Het verouderingsproces kan niet worden voorkomen, wel kunt u in veel situaties het functioneren van uw senior huisdier verbeteren en/of ondersteunen. Daarnaast kunt u gezondheidsproblemen voorkomen door preventieve maatregelen te nemen: vaccinatie, parasietenbestrijding, aangepaste voeding en gebitsverzorging. Voldoende beweging en spel zorgen er ook voor dat uw dier lichamelijk en geestelijk fit blijft.
Verandering in levensbehoeften
Als uw hond de leeftijd heeft bereikt waarna hij senior is, kan er het één en ander veranderen. Afhankelijk van het ras zal het activiteitsniveau afnemen en daarbij kan het gewicht gaan veranderen. Naarmate honden ouder worden kan ook de spijsvertering minder goed gaan werken en wordt de stofwisseling trager. Een verminderde nierfunctie, suikerziekte of slechter wordende zintuigen horen ook in dit rijtje thuis.
Moet uw huisdier binnenkort ook weer langskomen voor vaccinatie? De seniorcheck kunt u goed met de vaccinatie combineren. Afspraak maken, klik hier.
Seniorcheck
Om deze ouderdomskwalen tijdig op te sporen heeft De Graafschap Dierenartsen de seniorcheck opgezet. Het doel van deze check-up is om de oudere hond de aandacht te schenken die hij verdient. Niet alle veranderingen zijn vanzelfsprekend. Dat uw hond wat is aangekomen, kan het gevolg zijn van een verminderde activiteit doordat hij last heeft van artrose of misschien zelfs een stofwisselingsprobleem. Binnen de diergeneeskunde zijn steeds meer behandelingen mogelijk. Soms is er een eenvoudige behandeling voorhanden, waardoor uw huisdier zich weer prettiger kan voelen.
Veranderingen kunnen zeer geleidelijk gaan en zijn daarom moeilijk herkenbaar. Voorbeelden hiervan zijn:
- Meer drinken (en plassen)
- Minder eetlust
- Moeite met uit de mand komen
- Minder willen lopen
- Kreupel lopen
- Stinken uit de bek
- Sneller hijgen en/of hoesten
- Vermageren of tegenovergesteld, gewichtstoename
Laat uw huisdier een van deze symptomen zien? Dan is de seniorcheck wellicht wat voor u en uw dier! Bij de seniorcheck wordt uw dier nagekeken door een dierenarts op aandoeningen die veel voorkomen bij de oudere hond. Daarnaast wordt aan de hand van een bloedonderzoek onder andere de nier- en leverwaarden gecontroleerd. Deze zijn niet alleen van belang voor dat moment, maar kunnen ook gebruikt worden als referentiewaarden van uw dier voor in de toekomst. Moet uw huisdier binnenkort ook weer langskomen voor vaccinatie? De seniorcheck kunt u goed met de vaccinatie combineren. U bespaart daarmee consultkosten van de check-up. Voor meer informatie over seniorcheck, kunt u terecht bij onze paraveterinairen. Heeft u reeds een afspraak gemaakt voor de seniorcheck?
Dat deed hij anders nooit!
Oudere honden gaan zich soms anders gedragen. Ze gaan dingen vergeten of volgen commando’s slechter op. Ze krijgen soms moeite met alleen zijn of vertonen aanhankelijk gedrag. Lichamelijke problemen (zoals artrose) en achteruitgang van zintuigen (doofheid en slecht zien) kunnen hierbij een rol spelen. Ook de hersenfunctie gaat achteruit en dementie kan optreden. U kunt dit proces vertragen door uw hond lichamelijk actief te houden (zover in de mogelijkheden van de hond ligt). Kleine zoekspelletjes met lekkers houdt de hond fit. In tegenstelling tot het zicht en gehoor, blijft het reukvermogen bij de hond nog tot late leeftijd prima.
Aangepaste voeding
Aangepaste voeding voor de oudere hond zorgt voor verhoging van de weerstand en komt tegemoet aan beperkingen van het dier.
Bij oudere honden neemt het uithoudingsvermogen af en de stofwisseling vertraagt. Oudere honden hebben meer kans op gebitsproblemen, zwaarlijvigheid, hartziekten en nierfalen. Een aangepaste voeding kan deze achteruitgang vertragen. Een aangepaste voeding voor de oudere hond komt tegemoet aan de beperkingen van het dier en zorgt voor verhoging van de weerstand. Voor honden met een aandoening als nierfalen, hartfalen, artrose, diabetes of dementie heeft De Graafschap Dierenartsen speciale dieetvoedingen in huis. De hoeveelheid voedingsstoffen als eiwitten- vetten en mineralen zijn specifiek aangepast op de aandoening. Voor meer informatie over welke voeding geschikt is voor uw hond, kunt u langskomen op een van onze locaties.
Wanneer is mijn hond te zwaar?
Bij overgewicht zijn de ribben niet of moeilijk voelbaar en is de taille verdwenen. Loopt uw hond moeilijk? Is hij of zij lui of heeft ademhalingsproblemen? Dan kan dit komen ten gevolge van overgewicht. Uiteindelijk kan overgewicht weer leiden tot problemen als: verminderde afweer bij infecties, gewrichtsproblemen, hart- en vaatziektes of suikerziekte.
Wat kunt u doen tegen overgewicht? Het antwoord lijkt voor de hand te liggen: “minder eten geven”. Maar meestal is dit niet afdoende. Minder eten geven levert een hongergevoel op. Uw hond zal nog meer zijn best doen om eten te bemachtigen. Daarnaast is het wel belangrijk dat uw hond aan zijn dagelijkse voedingsbehoefte komt, anders zal de stofwisseling vertragen. Op het moment dat uw hond dan weer meer gaat eten, zal hij of zij weer aankomen. Om uw huisgenoot af te laten vallen, kan de assistent een afvalprogramma voor uw dier opstellen. Om het afvallen verantwoord te laten gebeuren, controleert de assistent regelmatig het gewicht van uw dier en stuurt waar nodig de hoeveelheid voeding bij.
Afweersysteem van de oudere hond
Het afweerstelsel is bij het oudere dier minder actief, waardoor uw dier meer kans heeft op allerlei infectieziekten. Dit is de reden waarom ook een oudere hond jaarlijks moet worden gevaccineerd. Uw huisdier blijft dan goed beschermd tegen ziektes die nog steeds jaarlijks voorkomen (Hondenziekte, Parvo, Ziekte van Weil, etc.).
Extra aandacht voor de vacht
De vacht van oudere honden heeft meer verzorging nodig. Oudere honden kunnen een zware vachtlucht hebben, vooral als ze nat zijn. Dit wordt veroorzaakt door de samenstelling van het huidvet (talg). Wassen met een speciale hondenshampoo is een goede oplossing. Zoek een shampoo, die past bij de conditie van de huid en vacht. Onze paraveterinair assistentes kunnen u hierin adviseren. Ook een (extra) bezoek aan een trimsalon kan wenselijk zijn.
Gebit van de oudere hond
Net zoals bij mensen kan er zich bij honden na iedere maaltijd tandplak ontwikkelen op tanden en kiezen. Wordt hier niets aan gedaan, dan is de kans op het vormen van tandsteen en gebitsproblemen groot. Een verwaarloosd gebit vergroot daarnaast de kans op hartklepontstekingen. Gebitsproblemen kunnen worden voorkomen door uw dier van jongs af aan te laten wennen aan mondverzorging. Tandenpoetsen is hiervoor de beste methode. Wanneer dat niet gebeurt? Dan kampt het dier vroeg of laat met gebitsproblemen en is een behandeling noodzakelijk. Behandeling is dankbaar: het dier is verlost van een hoop pijn en irritatie en de eigenaar van veel stankoverlast.
Ouderdomskwalen
Artrose
Artrose komt erg veel voor bij oudere honden. Bij artrose neemt het gewrichtskraakbeen af, waardoor het stootkussen beschadigd raakt en minder goed functioneert. De aandoening gaat heel geleidelijk, waardoor het vaak niet opvalt. Artrose kan zich uiten in: moeilijk opstaan en/of gaan liggen, niet meer (op)springen, minder zin in spelen/lopen/rennen, pijn bij optillen, chagrijnig zijn, etc. Artrose kan ook gepaard gaan met pijn, de meeste honden laten dit niet altijd duidelijk zien.
Wanneer uw hond moeite heeft bij het opstaan of slecht opgang komt bij het lopen, komt dit doordat het dier pijn ondervindt. Raadpleeg uw dierenarts voor pijnstilling en/of voedingssuplementen!
Dementie
Dementie is een meervoudige stoornis die het geheugen, de stemming en/of het gedrag aantast. Dementie is niet te genezen. Men kan wel proberen om het proces te vertragen. Allereerst is het belangrijk dat lichamelijke problemen uitgesloten worden. Een hond die lichamelijk niet goed in zijn vel zit zal nooit optimaal kunnen functioneren.
Ogen
Een verminderd gezichtsvermogen kan verschillende oorzaken hebben...
Nieren
Bij nierfalen is er een probleem van de nieren, waardoor deze minder goed hun functie kunnen uitoefenen...
Hart
In de eerste fase van hartaandoeningen zien we geen uitwendige symptomen...
Baarmoeder (teef)
Anders dan bij de mens, gaat de oudere teef niet in de overgang en kan dus tot op hoge leeftijd nog steeds loops worden...
Prostaat (reu)
Bij oudere reuen zien we veel prostaatklachten...
Tumoren
Controleer uw hond regelmatig op mogelijke gezwellen! Hoe eerder er wordt ingegrepen, des te groter de overlevingskansen voor uw hond zijn.
Afscheid nemen
Als het niet meer gaat...
Ooit komt er een moment, dat je afscheid moet nemen van je huisdier. Veel mensen hopen dat het dier een mooie leeftijd bereikt zonder al te veel problemen of ongemakken. Het liefst ook zonder zelf die beslissing te hoeven nemen, die beslissing over leven en dood. Een respectvol afscheid doet recht aan de liefde voor uw huisdier en de emoties die het verlies met zich meebrengt.
Maar helaas komt ouderdom met gebreken, ook bij onze huisdieren. Wat de reden ook is, om aan inslapen (euthanasie) te denken, het zal voor niemand makkelijk zijn. Ziekte, ondraaglijke pijn of wellicht zijn er andere redenen zoals ernstige gedragsproblemen of een onhoudbare situatie thuis, om aan inslapen te moeten gaan denken. Vreselijk moeilijk, de onomkeerbare beslissing maak je maar één keer. Maar hoe gaat dat dan?
De beslissing nemen
Samen met uw dierenarts in gesprek gaan is vaak stap 1. Een moeilijk onderwerp, maar noodzakelijk. Het is namelijk zo, dat de dierenarts verplicht is om aan het welzijn van uw dier te denken. Ook als het gaat om het onderwerp euthanasie. De dierenarts moet het gerechtvaardigd vinden om het dier in te slapen. Hij/zij zal zonder onderbouwing en rechtvaardiging geen euthanasie uitvoeren. In dit gesprek kunt u alles vragen wat u wilt weten, wij geven overal eerlijk antwoord op.
Er is ook een boekje beschikbaar dat helpen kan om een goede beslissing te kunnen maken. Dit boekje heet 'Zijn we niet te vroeg?'. Geschreven door een dierenarts maar vanuit het perspectief van een hondenbaasje. Hij vertelt over zijn eigen ervaring en beleving plus de vraagstukken waar hij tegenaan liep. Dit boekje is verkrijgbaar op onze praktijk.
Afspraak maken
Mocht het mogelijk zijn, is het fijn om tijdig een afspraak te maken. Hierbij kunnen wij beter inspelen op uw wensen. Bijvoorbeeld, als u graag wilt dat wij aan huis komen of als er speciale wensen zijn. Wel goed om u te realiseren is, dat het aan huis laten inslapen geen belofte is van onze kant. Natuurlijk doen wij zoals gewoonlijk ons best, maar het is helaas niet altijd mogelijk. Mocht het moment onverwacht komen, dan kijken we samen hoe het gepland kan worden.
Definitief afscheid nemen
Het definitieve afscheid is iets waar we de tijd voor willen nemen. Wij begrijpen heel goed dat dit een emotioneel en verdrietig moment is. Want de meesten van ons, hebben ook huisdieren en hebben ook al eens in uw schoenen gestaan.
Het begint met een gesprek, waarin we de situatie doornemen en tot de conclusie komen dat dit het beste is voor het dier. Ook belangrijk is dat alle partijen hiermee instemmen. Hierna wordt de daadwerkelijke euthanasie uitgevoerd.
Indien het mogelijk is en het dier niet teveel stress geeft, zetten we het liefst een braunule (een intraveneus katheter) in een pootje. Dan hoeven we maar 1 keer een prik te geven en kunnen de middelen in de braunule toegediend worden. Lukt het niet om een braunule te zetten, dan wordt de prik in de bil of rug (spieren) gegeven.
Als eerst wordt er een versuffend slaapmiddel toegediend. Dit zorgt voor minder stress en hierdoor valt het dier rustig in slaap. Wanneer dit slaapmiddel via een braunule is gegeven, zal het dier vrij vlot in slaap vallen omdat het middel gelijk in de bloedbaan zit. Als het via bil of rug gegeven is, duurt het iets langer, omdat het dan via de spieren wordt opgenomen. Dit kan dan zo'n 10 tot 15 minuten duren voor het dier in slaap valt.
Als het dier eenmaal slaapt en niks meer meekrijgt, wordt het middel toegediend waardoor het hart stil komt te staan. Dit duurt vaak niet heel lang en dan stopt ook de ademhaling. De arts zal naar het hart luisteren en bevestigen dat het dier overleden is.
Het kan zijn dat, na overlijden, het dier nog zucht of spiertrillingen heeft. Ook een paar minuten nadat het hart stilstaat, kan dat nog voorkomen. Omdat de spierspanning in het lichaam wegvalt, kan het zijn dat de ontlasting en urine gaat lopen. Ook goed om te weten is, dat dieren hun ogen niet dichtdoen na overlijden.
Na het overlijden
Na het overlijden zijn er meerdere mogelijkheden waar u voor kunt kiezen. Het is goed hier alvast over na te denken, zodat het u niet overvalt.
Crematie
Er zijn verschillende mogelijkheden voor het cremeren van uw huisdier zoals individuele crematie of collectieve crematie. Ook de mogelijkheid tot afscheid nemen is natuurlijk aanwezig.
Bij een individuele crematie is het mogelijk om de asresten van uw overleden huisdier in een strooikoker of sierblikje terug te ontvangen. Ook kunt u kiezen voor een urn, as-sieraad of beeltenis. Urnen, sieraden of beeltenissen zijn er in vele vormen, kleuren en materialen.
Een aantal crematoria biedt de mogelijkheid om uw overleden huisdier op te komen halen. Dit kan bij u thuis of bij een locatie van De Graafschap Dierenartsen. Wanneer uw huisdier is opgehaald, neemt het crematorium contact met u op. U kunt er ook voor kiezen om zelf uw huisdier naar het crematorium te brengen. Neem hiervoor wel eerst contact op.
Destructie
Wanneer u kiest voor destructie dan zal uw huisdier bij ons op de praktijk in een koeling bewaard worden totdat deze wordt opgehaald. Dit gebeurt gemiddeld één keer per week. De dieren worden dan naar Rendac in Son vervoerd voor verdere verwerking. Ook aan destructie zijn kosten verbonden. Dit is iets anders dan een collectieve crematie.
Begraven in uw eigen tuin
U mag uw huisdier begraven in uw eigen tuin of op eigen grond. Hiervoor moet voldoende ruimte zijn. Begraaf uw dier tenminste 75 centimeter diep, in verband met risico’s voor volksgezondheid, diergezondheid en milieu.
Dierdonorcodicil
U kunt er ook voor kiezen uw dier te doneren aan faculteit Utrecht voor het dierdonorcodicil. Daarbij worden overleden huisdieren, met toestemming van de eigenaar, ingezet voor het onderwijs. Dankzij het dierdonorcodicil zijn er minder proefdieren nodig en blijft het onderwijs van aankomende dierenartsen van hoog niveau. Er gelden wel voorwaarden om hiervoor in aanmerking te komen.
Wat ook nog geregeld moet worden
Een lastige, maar er zijn ook wat zakelijke dingen om aan te denken. Instanties en mensen die u mogelijk moet informeren:
- Uw dierenarts (mocht dit nog niet het geval zijn)
- De gemeente in verband met hondenbelasting
- Eventueel de dierverzekering
- De databank waar de chip is geregistreerd
- Raad van Beheer (bij rashonden)
- Eventueel de fokker, rasvereniging, pension en trimmer
Gedragstherapie
Heeft u een vraag over het gedrag van uw hond of heeft u deskundige hulp nodig bij gedragsproblemen van uw hond(en), dan kunt u terecht bij onze kynologisch gedragstherapeut en paraveterinair Edith Voortman.
Wie ben ik?
Mijn naam is Edith Voortman, paraveterinair sinds 1991. Na in verschillende praktijken te hebben gewerkt, ben ik sinds 2008 werkzaam bij De Graafschap Dierenartsen. In oktober 2012 heb ik mijn diploma Kynologisch Gedragstherapeut behaald bij de Martin Gaus Academie. Ik werk als paraveterinair en gedragstherapeut voor honden op onze locatie in Leesten. Op woensdag- en vrijdagochtend heb ik gedragsspreekuur in Leesten. U kunt daar een afspraak voor maken. U kunt ook kiezen voor een consult aan huis.
Een leven zonder honden en katten kan ik mij niet voorstellen. Ik heb altijd Duitse Staande draadharen gehad. Een prachtig pittig ras. Momenteel heb ik een grote poedel Betty en een kruising Duitse Staande Draadhaar Nena, en niet te vergeten een prachtige kater Eddie.
Na Mika, de Duitse Staande draadhaar, koos ik voor een heel ander ras: een grote poedel. Ik koos bewust voor een ander actief ras. Het was een hele ervaring om van een heel pittig ras naar een heel gevoelig ras te gaan. Betty is een ontzettend lieve en gevoelige hond. Omdat ik toch wel het bravoure van een draadhaar miste, kon ik de kruising Duitse Staande Draadhaar-pup niet weerstaan toen deze weer op mijn pad kwam. Een geweldig mooi actief stel. Samen lopen we heel wat af.
Doel: een fijn team!
Tegenwoordig zien we helaas steeds meer honden met problemen. Dat komt deels door de fokkerij, maar ook doordat steeds meer honden uit het buitenland komen. Veel van deze honden hebben moeite om zich aan te passen aan onze drukke samenleving. Bovendien bestaan er veel misverstanden over sociaal gedrag tussen honden. Op losloopgebieden gelden ook regels. Een hond die een andere hond verplettert met zijn liefde is net zo'n Brutus als een hond die een andere hond aanvalt.
Mijn doel is om hond en baas een zo fijn mogelijk team te laten worden. Niet alle problemen zijn op te lossen. Maar door te kijken naar wat wel kan, wat wel lukt en wat wel leuk is, hoop ik mens en hond weer op de juiste weg te krijgen. Ik geniet ervan om samen te werken aan een goede relatie tussen mens en hond!
Therapie en advies op maat
Geen één hond en geen enkel baasje is hetzelfde. Daarom is er ook geen standaard therapie voor bepaald probleemgedrag. De basis ligt bij het geven van individuele begeleiding aan hond en baas.
Waarmee kunt u bij mij terecht?
- Onzindelijkheid
- Angst en/of agressie naar mens en/of dier
- Voerbaknijd en bezitsagressie
- Verlatingsangst of niet alleen kunnen zijn
- Angst voor onweer
- Vuurwerkangst en medicatie hiervoor
- Angst voor geluiden
- Najagen van hardlopers, fietsers, auto's etc.
- Overmatig blaffen
- Vernielingen in huis
Ook kunt u bij mij terecht voor:
- Puppybegeleiding
- Hulp bij opvoeding, van pup tot volwassen hond
- Hulp en advies bij dementerende honden
Verder geef ik:
- Adviezen voor honden met beperkte bewegingsmogelijkheden
- Tips en trainingsadviezen om honden geestelijk meer bezig te houden
Mijn werkwijze
Er leiden meerdere wegen naar Rome. Ik kijk verder en zoek naar oplossingen gericht op uw situatie. Mijn ervaring is dat mensen vaak te lang wachten met hulp zoeken. Ik ben open, eerlijk en toegankelijk. Ik ben een groot voorstander van positief trainen en maak samen met u een passend plan voor u en uw hond.
U krijgt een advies op maat: realistisch, eerlijk en haalbaar. Het is belangrijk dat de aanpak aansluit bij het probleem en de situatie. Ik verwacht ook uw inzet, want zonder uw energie en betrokkenheid zal het probleem niet opgelost kunnen worden.
Als paraveterinair heb ik direct contact met de dierenarts, wat de weg kort houdt bij lichamelijke oorzaken van gedragsproblemen. Een hond met pijn zal eerst lichamelijk behandeld moeten worden. Bijvoorbeeld: angstagressie in combinatie met artrose vereist eerst medische behandeling.
Hoe ik train
Door inzicht te krijgen in het gedrag, dagelijkse gewoontes te doorbreken en problemen te voorkomen, help ik u op weg. Vervolgens train ik op positieve wijze het gewenste gedrag. Dat maakt trainen leuker en effectiever. Ik werk niet met correctie, omdat:
- Het vertrouwen tussen baas en hond wordt geschaad
- De hond eerst de fout in moet gaan om gecorrigeerd te worden
- De schade bij verkeerd straffen groter is dan bij verkeerd belonen
- De hond niet leert welk gedrag wél gewenst is
- Corrigeren vaak uit frustratie gebeurt
Hoe werkt het?
U kunt een afspraak maken voor een telefonisch consult. Afhankelijk van uw hulpvraag volgt mogelijk een gedragsconsult aan huis of op de praktijk in Leesten (woensdag- en vrijdagochtend). Soms is telefonisch advies al voldoende.
U kunt een telefonisch consult aanvragen via het formulier. Edith Voortman zal contact met u opnemen voor een afspraak.
Per september 2023 – tarieven
- Consult aan huis inclusief verslag en bijlagen: €175,- (excl. €0,30/km reiskosten)
- Consult aan huis zonder verslag: €150,- (excl. €0,30/km reiskosten)
- Consult op praktijk met mail/WhatsApp-begeleiding: €70,-
- Gedragsconsult op praktijk: €60,- per uur
- Privétraining aan huis: €65,- per uur (excl. €0,30/km reiskosten)
- Privétraining op locatie: €60,- (excl. €0,30/km reiskosten)
- Privétraining op praktijk: €55,- per uur
- Consult gedrag puppy op praktijk: €50,- per uur
- Telefonisch consult: €18,15 (vervalt bij vervolgafspraak)
Aanvraag telefonisch intakegesprek voor gedragsconsult kan via het formulier op onze website.
Parasieten
Parasieten bij uw hond
Of we het nu willen of niet, bijna elk dier draagt parasieten bij zich.
Een parasiet is een organisme dat ten koste van een gastheer, in dit geval de hond, waarmee hij samenleeft zich in stand houdt en vermenigvuldigt. Deze parasieten zijn onder te verdelen in endo- en ectoparasieten. De spoel- en lintworm zijn voorbeelden van endoparasieten, zij leven ín de hond. Ectoparasieten zitten óp de hond zoals de vlo, teek en mijt.
Wormen
Bijna alle honden dragen op een moment in hun leven parasitaire wormen bij zich, zelfs dieren die in topconditie lijken te zijn. Wormeitjes zijn niet met het blote oog waar te nemen, maar komen overal in de omgeving van uw hond voor. Wormen kunnen ziektes bij uw huisdier veroorzaken maar vormen ook een gezondheidsrisico voor de mens.
Wormsoorten
- Spoelworm: De meest voorkomende worm. Infectie via placenta, moedermelk, omgeving of tussengastheren zoals knaagdieren. Symptomen bij pups: vermageren, buikpijn en braken.
- Toxocariasis: Overdraagbaar op mensen via eitjes uit de omgeving. Kan blindheid, epilepsie of orgaanschade veroorzaken.
- Lintwormen: Herkenbaar aan rijstkorrelachtige stukjes in ontlasting. Overdracht via knaagdieren, rauw vlees of vlooien. Veroorzaken jeuk aan de anus en diarree.
- Vossenlintworm: Komt vooral voor in het zuiden en noordoosten van Nederland. Extra ontwormen aanbevolen bij jachthonden of reizen naar risicogebieden.
Ontwormen
Een wormbesmetting is niet altijd zichtbaar. Regelmatig ontwormen is daarom essentieel. Europese richtlijnen (ESSCAP) adviseren ontworming op:
- 2, 4, 6 en 8 weken leeftijd
- Maandelijks tot de pup 6 maanden oud is
- Daarna elke 3 maanden
Bij buitenlandse reizen kunnen andere wormen een risico vormen. Informeer bij uw dierenarts.
Hygiëne
Naast ontworming helpt hygiëne om besmetting te voorkomen. Denk aan handen wassen na contact met dieren, buiten spelen of rauw vlees. Ruim hondenontlasting altijd op.
Ontlastingsonderzoek
In plaats van standaard ontwormen kan ook eerst onderzoek worden gedaan:
- Eigen laboratorium: Controle op wormeieren, maar uitscheiding is wisselend.
- Extern lab (Idexx): Geavanceerd onderzoek op basis van worm-biomarkers (antigenen). Nauwkeuriger dan alleen ei-detectie.
Inleveren van ontlasting? Gebruik een schoon potje, zonder bodemcontact. Bewaar gekoeld en lever zo snel mogelijk in.
Teken
Teken zijn spinachtige parasieten die bloed zuigen en ziekten kunnen overbrengen. Ze komen steeds vaker voor in Nederland. De bekendste is de Ixodes ricinus, maar ook de Dermacentor wordt steeds vaker aangetroffen.
Hoe teken bestrijden?
Gebruik een tekenwerend of dodend middel zoals druppels of tekenband. Controleer uw hond na elke boswandeling. Verwijder teken snel met een speciale tang zonder de teek te verdoven.
Let op: Als een teek 12–24 uur vastzit, neemt de kans op ziekteoverdracht toe.
Ziekten door teken
- Ziekte van Lyme (borreliose): Kreupelheid, koorts, nierproblemen. Vaak behandeld met antibiotica.
- Ehrlichia: Komt vooral voor in warme landen. Symptomen: koorts, braken, vergrote lymfeklieren.
- Babesiose: Parasiet in rode bloedcellen. Komt nu ook in Nederland voor. Snelle behandeling noodzakelijk.
- Tick-borne encefalitis: Virus uit Centraal- en Oost-Europa. In Nederland nog niet waargenomen.
Vlooien
De kattenvlo is de meest voorkomende vlo bij honden. Ze veroorzaken jeuk, maar leven vooral in de omgeving. Vlooieneitjes ontwikkelen zich in huis, ook in de winter.
Vlooienallergie
Een vlooienbeet kan een hevige allergische reactie veroorzaken. Dit leidt tot heftig krabben, kale plekken en huidproblemen. Behandeling is mogelijk, preventie is essentieel.
Vlooienbestrijding
Kies het juiste middel op basis van leeftijd, gewicht en leefomstandigheden. Laat u adviseren op de praktijk. Vergeet ook de omgeving niet te behandelen. Vlooien leggen dagelijks tientallen eitjes die lang kunnen overleven.
Let op: De vlo is tussengastheer van de lintworm. Vlooienbestrijding is dus ook noodzakelijk om lintworminfecties te voorkomen.