Oververhitting Bij De Hond

Hond in badje waterEindelijk, de zomer is begonnen. Wanneer de temperaturen stijgen is het tijd om lekker naar het zwembad te gaan, op een terrasje te gaan zitten of gewoon lekker buiten in je tuin. Echter, ook de tijd dat er bij ons op de praktijk weer oververhitte honden worden binnengebracht. De meeste gevallen van oververhitting bij honden worden veroorzaakt doordat de eigenaar zich niet realiseert dat honden hun warmte op een hele andere manier kwijt moeten raken dan wij mensen. Daarom, nogmaals de waarschuwingen en uitleg over honden en warmte.

Zweten

Hijgende hond ron baltusWij mensen beginnen te zweten als wij het warm hebben. Dit zweet verdampt waardoor wij de warmte kwijt raken. Even een vlaagje wind geeft dan dus meteen extra verkoeling. Dit is dus meteen een valkuil.

Honden en katten hebben alleen maar zweetklieren in de voetzolen. Daarnaast hijgen zij om warmte kwijt te kunnen raken. Dit is een stuk minder effectief als het over het hele lichaam kunnen zweten. Honden en katten raken dus veel minder goed overtollige warmte kwijt dan mensen. Dit geldt ook voor konijnen en knaagdieren. Oververhitting ontstaat vaak bij te grote inspanningen of het achterlaten van huisdieren in de auto met warm weer. De temperatuur kan in de auto binnen een paar minuten oplopen tot meer dan 50°C, zelfs in de schaduw! Het openhouden van ramen biedt onvoldoende verkoeling.

Temperatuur autoIn de Auto

Hoewel het op social media overal wordt genoemd en iedereen het eigenlijk wel weet, gebeurt het helaas nog steeds: honden die achtergelaten worden in de auto als het te warm is daarvoor. Heel veel mensen onderschatten de kracht van de zon. Zelfs bij bewolkt weer kan het onverwacht heel warm worden in de auto. Een raampje open laten is écht niet voldoende. Binnen korte tijd kan de temperatuur in de auto oplopen naar 50 °C!

In het volgende filmpje ziet u wat er gebeurd wanneer een hond (in dit geval een mens) wordt achter gelaten in een auto. Wees altijd alert tijdens het warme weer, ook op geparkeerde auto’s. Ziet u een achter gelaten huisdier in een auto zitten, alarmeer direct de politie en onderneem actie indien nodig.

Temperatuur asfaltFietsen en andere activiteiten met de hond

Een paar kilometer rennen naast de fiets bij 25°C is al snel te belastend voor de hond. Wanneer wij gaan fietsen, koelen wij door de luchtstroom al af (je weet pas hoe warm het is wanneer je stil gaat staan). Honden profiteren niet van die wind. Erger nog, zij moeten hun warmte kwijt raken via hun voetzooltjes. Als de straat/zandweg opgewarmd is door de zon, zal dit niet gaan. Alleen met hijgen zal de hond niet voldoende kunnen afkoelen. Daarom adviseren wij dus ook om niet met je hond te gaan fietsen als het warmer is dan 20 °C.

Ook als het ’s avonds wat afgekoeld lijkt, dan blijft het asfalt vaak nog erg lang warm. Als je met warme dagen met je hond wat wil doen, doe dit dan ’s ochtends vroeg. Dit advies geldt niet alleen voor het fietsen met je hond. Ook lange wandelingen, balspelletjes en andere activiteiten die inspanning vergen van je hond, vallen hier onder.

Om je in te kunnen beelden hoe warm het nou voor een hond is, zou je eigenlijk in een regenpak op blote voeten over het asfalt moeten gaan rennen.

Fietsen met warm weerFietsen met warm weer

Brachycefale honden

Dat is de officiële naam van honden met een korte snuit zoals de Engelse Bulldog, Boxer, Mopshond, Boston terriër en, wat heel veel mensen niet weten, de kortsnuitige boomertjes die men tegenwoordig heel veel ziet.

Deze honden hebben een hele korte snuit maar daarin zit wel alles gestopt wat ook in een kop van een hond zit met een lange snuit. Dit zit allemaal in de snuit en keel gepropt. Daardoor hoor je deze honden onder normale omstandigheden al snurken en snuiven.

Brachycephale hondDoorsnede kop hond

Hijgen bij warm weer is een normaal mechanisme voor honden om af te koelen. Maar bij honden met een korte snuit kan veel hijgen leiden tot extra zwelling van de voorste luchtwegen. Hierdoor wordt de ademhaling nog moeilijker. Opwinding, inspanning en hitte, en vooral een combinatie hiervan kan ernstig zuurstof tekort en oververhitting veroorzaken. Wanneer dit optreedt zijn deze patiënten absoluut spoedgevallen.

Symptomen van oververhitting

Een oververhitte hond is sloom, hijgt, kwijlt, heeft rode slijmvliezen en voelt warm aan. De hond kan zelfs zijn bewustzijn verliezen. De normale lichaamstemperatuur ligt tussen de 37 °C en 38,5 °C. wanneer de temperatuur van de hond te hoog oploopt (42 °C) dan veranderen de eiwitten in het bloed en celstructuren dusdanig dat het bloed dik en stroperig wordt. Hierdoor kan het bloed niet meer goed worden rondgepompt door het lichaam. Het dier raakt dan in coma en zal uiteindelijk overlijden.

Behandeling

Het allerbelangrijkste is om er voor te zorgen dat de hond zo snel mogelijk afkoelt. Breng hem naar een koele of schaduwrijke plek en koel de oksels en liezen met een vochtige spons of doek. Koel de voetzooltjes met stromend water of, indien aanwezig, met spiritus (alcohol verdampt sneller en koelt daardoor beter). Gooi nooit een emmer water over de hond heen. Dit kan een hartstilstand veroorzaken. Bedek de hond ook niet met natte doeken. Dit zorgt er juist voor dat hij zijn warmte niet kwijt kan raken. Laat de hond, als hij bij kennis is, kleine beetjes drinken. Neem, indien mogelijk, de temperatuur op en neem contact op met de dierenarts.

Oververhitting voorkomen

  • Laat uw huisdier nóóit zonder toezicht achter in de auto!
  • Mocht u een dier aantreffen in een auto, die oververhit dreigt te raken, twijfel niet maar onderneem actie!
  • Zorg voor voldoende schaduwrijke plaatsen.
  • Zorg altijd voor voldoende vers drinkwater.
  • Plan de grote wandeling of fietsronde ‘s ochtends vroeg (voor 08:00 uur) met de hond. Het wegdek heeft in de nacht kunnen afkoelen en de temperatuur is dan nog niet zo hoog.
  • Vermijdt in de middag en avond het lopen op asfalt en kijk waar het dier op gras kan lopen. Let op: ook zand kan erg warm worden. Door het warme wegdek en de zweetklieren in de voetzolen kunnen deze al snel tot bloedens toe afslijten. Kijk daarom regelmatig de voetzolen van uw hond na.
  • Vraag niet te grote inspanning van het dier tijdens de warme dagen.
  • Rem het dier op tijd af. Laat hem niet te lang spelen of rennen, ook al wil hij nog zo graag.
  • Laat het in de auto tijdens het rijden niet te warm worden en zorg voor voldoende luchtinlaat. Laat het dier niet met de kop uit het raam als u rijdt.